Deze website bewaart cookies op uw apparaat om te kunnen functioneren, om uw bezoekgedrag te analyseren ter verbetering van de website en om advertenties af te stemmen op u als bezoeker. Lees het volledige beleid. Doorgaan op deze website betekent akkoord.

« Return to front page


Book Cover

De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap

Aan de slag. (kaartenset)

Auteur:
Stephen R. Covey
Recensent:
Quintus C. Hegie, MSc
Voor:
ManagementBoek.nl
Verkrijgbaar bij:
ManagementBoek.nl

Wie enthousiast is over Stephen R. Coveys De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap kan de kaartenset met daarop de 50 principes uit het gelijknamige boek zeker waarderen, mits je er ook echt mee aan de slag gaat. Wie echter nog niet zo thuis is in Coveys filosofie, zal de kaartenset wellicht eerder als een lijst van interessante uitspraken ervaren. Wil je een connectie krijgen met diepere betekenis van het gedachtegoed van deze inspirerende leiderschapsgoeroe, lees dan eerst het boek en ga daarna met deze kaartenset aan de slag.

De boeken van Stephen R. Covey hebben me eigenlijk altijd wel geboeid. Zowel De Zeven Eigenschappen als ook De Achtste Eigenschap heb ik met trots in m'n boekenkast liggen. De principes heb ik me redelijk eigen gemaakt door herhaling, en daar zit denk ik ook de kracht van deze kaartenset: de aanwijzingen doen en herhalen, totdat je de wijze lessen eigen hebt gemaakt en toepast zonder dat je er nog bewust aan hoeft te denken.

  1. Begin je dag door een willekeurige kaart te trekken. Leg deze bovenaan de stapel, in het zicht van waar je voornamelijk werkt of ontspant. Lees de achterkant van de kaart voor extra uitleg, en leef vervolgens je dag met het geleerde principe in je achterhoofd.

  2. Sluit tenslotte je (werk)dag af door de getrokken kaart nogmaals te lezen, en reflecteer op de momenten dat je (bewust of onbewust) de les of het inzicht hebt toegepast.

Dat is de methode die voor mij het beste werkte.

Maar er zijn meer manieren om het maximale uit de kaartenset te halen. Het wordt geleverd met een klein zakboekje (ter grootte van 1 kaart), dat je letterlijk in je binnenzak of handtas kunt steken en overal mee kunt nemen. Wat op de kaarten staat, vind je ook weer terug in het zakboekje. Je kunt het zakboekje en de kaartenset dus door elkaar gebruiken, en zowat overal gebruiken. Dat vind ik wel een groot voordeel: de mobiliteit en toegankelijkheid - die je met het 'echte' boek niet hebt. Daarnaast, met een zelfgeschreven en uitgeprinte samenvatting ga je ook niet steeds rondlopen. Dus daar biedt deze mooie set met stevige, glanzende kaarten toch uitkomst.

Als je mensen kent die ook interesse hebben in persoonlijk leiderschap, of die er al mee bezig zijn, dan lijkt me het kaartspel een toegankelijke manier om een gesprek te starten of om samen een thema verder uit te diepen. Maar ben je zelf meer degene die enthousiast is over Coveys werk, en de ander kent het helemaal niet of heeft geen behoefte aan 'wijze uitspraken tot zelfverbetering', dan helpt de kaartenset ook niet om jullie bij elkaar te brengen. Dan kun je volgens mij beter zelf de principes gewoon goed volgen en toepassen, zonder dat de andere persoon bewust er mee bezig is of weet van heeft.

Ik heb derhalve een gemixt gevoel aan de kaartenset overgehouden.

  • Enerzijds vind ik deze heel krachtig. Niet alleen scherp ik mijn eigen spreekwoordelijke zaag door te doen en herhalen; ook vind ik meer verbintenis met mensen om mij heen voor wie persoonlijke ontwikkeling en leiderschap een belangrijk thema is.

  • Om het ijs te breken met iemand die daar allemaal nog niets van heeft, noch oren naar heeft, kun je de kaartenset De Zeven eigenschappen van Effectief Leiderschap beter voor jezelf houden. Weet dan dat de principes inherent toch goed zijn en zullen werken voor jou.

Over de recensent

Portrait Econometrist en informaticus Quintus C. Hegie, MSc (34) heeft zich uit interesse verdiept in de (zelf)management-theorieën van diverse persoonlijke effectiviteitsleiders. De opgedane kennis en inzichten toetst hij in zijn dagelijkse leven en werkzaamheden als een soort real life experiment. Wat werkt, aanslaat en resoneert maakt hij zichzelf onbewust bekwaam en deelt hij graag met anderen om hem heen die ook het beste uit zichzelf willen halen.

"Ik vind het boeiend om te ervaren hoe iemand in mijn omgeving zijn of haar potentieel ontdekt en in zijn of haar kracht komt te staan." - Quintus C. Hegie, MSc, www.quintushegie.com